12/14/2011

Eseu despre Kitsch in Villa Design

Postarea anterioara despre Kitsch continua si offline, cei de la Villa Design mi-au propus sa scriu un eseu despre asta. Sper sa nu pierd ideea de baza de a crea ceva palpabil, ceva concret in stilul asta nu doar sa scriu. Asa cum se pare ca fac in ultima vreme:))

Sunt constienta ca cer prea mult, ca romanii nu sunt inca pregatiti pentru KITSCH( kitsch-ul asumat), suntem inca in perioada in care incercam sa experimentam cat mai multe si a trecut prea putin timp de la era comunista plina de bibelori si macrameuri...

Totusi nu departe de noi Kitsch-ul a devenit  un fel de subcultură, punând la dispoziţie un antidot pentru mediile minimaliste, contolate de designul "serios".Designeri experimentati incearca sa se indeparteze de minimalismul crud, auster experimentand un decor frivol, la limita kitschului.


Nu vreau sa creez confuzie,  cand spun KITSCH nu folosesc cuvantul in sensul peiorativ! Nu glumesc! Intradevar pentru multi doar auzul cuvantalui dau fiori, prea multe amintiri neplacute, ne inconjoara prea multe obiecte decorative fara valoare  si de prost gust si ne este greu sa facem selectii corecte. Insa cum in orice rau exista si bine, toata aceasta perioada sumbra cu bibelouri, macrameuri si trofee din casele noastre ar putea sa ne fie o sursa de inspiratie.
.Stilul Kitsch....care reapare de obicei in timpul marilor crize economice, cand totul stagneaza si avem destul timp sa ne batem joc de istorie si traditii artistice, gusturi si stiluri. Un fel de nihilism care neaga toate realizarile anterioare.
Obiectele kitsch revin in moda cand din lipsa de timp," depresie", nu ne mai satisface estetica trecutului apropiat si o noua estetica inca nu s-a format.
Ca o regula, kitsch-ul se naste din bogatie excesiva şi satietate, sau invers, din saracie crancena, provocatoare.
Acest stil a existat si va exista pentru a soca.

Multi designer consacrati s-au inspirat din kitsch, Phillipe Starck  s-a folosit chiar de un icon al stilului kitsch si anume piticii, creand masuta Gnome stool table(pentru Kartell).

Designerii de la Front au creat pentru brandul Moooi lampa Horse Lamp, aceeasi inspiratie stand la baza creatiei lor.
Daca nu ne-am saturat de trofee in casele vanatorilor locali sau ai fanilor lor, acum revine in “trend” trofeul din material reciclabile, carton sau placaj. 

Mega-artistul Jeff Koons, regele kitschului, si-a dedicat toata opera acestui stil, chiar casatorindu-se cu un personaj kitsch Cicciolina, star porno din Italia. Sculpturile lui sunt niste bibelouri gigantice.

Recunosc ca pe mine m-a pasionat kitschul inca din facultate cand mi-am amenajat o camera – expozitie cu “relicvele” erei comuniste, cu pereti decorati cu sablonul cu flori si picturi naïve. Si acum de multe ori  trag cu ochiul la vecina de vis-a-vis care are niste “icon”-uri fabuloase din perioada proletarismului maxim, tanjesc dupa  carpeta “Rapirea din serai” si mi-o inchipui in apartamentul nou integrat pe langa Eames lounge chair sau alte “obsesii” iconice de ale mele.

Acum daca te gandesti ca poti folosi bibelorile si macrameurile bunicii intr-un décor contemporan bine gandit sigur iesi din tiparele unui apartament romanesc banal. Curaj sa ai!  Si bineinteles gusturi foarte bune pentru a le pune in evidenta si lumina buna, desi pare paradoxal, dar gusturile “dubioase” nu te ajuta .

No comments: